Zo eenvoudig is het.

Telkens gebeuren er dingen; vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Je leven gebeurt zonder dat je er bij stil staat.

Je doet bijvoorbeeld de afwas en bent in gedachten verzonken en toch ben je aan het afwassen. Zonder dat je je vingers aanstuurt hoe zij de afwasborstel moeten hanteren of hoe ze het af te wassen kopje moeten vasthouden,  gebeurt het afwassen als vanzelf.  Je weet zelfs niet welke spiertjes je in je vingers bewust zou moeten aansturen  om de afwasborstel vast te houden en toch gebeurt het.

Het gebeurt allemaal ook wanneer je in gedachten verzonken bent.  Echter, ineens gaat het niet meer vanzelf en de situatie is veranderd in iets waar je geen raad mee weet en je gaat bedenken hoe je het zou kunnen aanpakken of oplossen. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om een lekkende waterleiding bij de toilet te maken. Och, dat heb je eerder gedaan en dat is een makkie, dat heb ik zo gefikst denk je. En je denkt ook al aan het sigaretje dat je daarna kan gaan roken. Toch loopt het anders en is het niet zo snel gefikst als je gedacht had en ben je ook nog afgeleid door je herinneringen, zoals al eerder een waterleiding hebt gemaakt en ziet niet wat er feitelijk moet gebeuren.
Het enige wat hoeft te gebeuren is waar te nemen wat er gebeurt op dat moment; of zoals je wilt in het hier en nu. Het waarnemen zal je laten zien dat elke ‘vreemde of onbekende’ situatie of zogenaamd probleem vanzelf zijn oplossing aanreikt. Vakmensen maken zich dan ook niet druk om allerlei problemen die zich  bijvoorbeeld bij het behangen of leggen van een laminaat vloer zouden kunnen voordoen. Op het moment dat een vakman bij  zo’n onbekende situatie is (bijvoorbeeld een ‘vervelende’ niet haakse muur) gaat hij gewoon verder en vertrouwt er op dat zijn vakmanschap en rustige of stille geest hem helpt dit op te lossen.
Feitelijk hoef je alleen maar te kijken of waar te nemen en je leven vindt plaat; zo eenvoudig is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *