Vers 27

Ramana Maharshi*:
“De staat waarin het ‘ik’ niet opkomt is de staat waarin wij Dat zijn. Hoe kunnen we die staat, waarin het ‘ik’ is opgelost en beëindigd en waarin het dus niet meer opkomt, bereiken als we niet de bron zoeken waaruit het ‘ik’ opkomt.

Hoe zou je zonder dit te volbrengen anders in je natuurlijke staat kunnen vertoeven, de staat waarin je Dat bent (So ‘ham)?”

‘Ken uzelf’ is een Oudgriekse uitdrukking die mij na aan het hart ligt. Ik heb vele psychologische test gedaan en ook alternatieve test, zoals enneagram of horoscoop om te weten te komen wie ik was en wat mijn kwaliteiten waren en wat mijn pad in het leven zou zijn.
Af en toe las ik die rapporten weer, vooral in tijden dat ik aan mijzelf twijfelde, maar voor negenennegentig procent van de tijd was ik daar niet mee bezig en dacht ik er ook helemaal niet aan.
Natuurlijk waren er wel mijn identificaties met mijn dagelijks leven; vooral hoe ik dingen gedaan had of zou gaan doen. Ook deze gedachten over mijzelf en soms in relatie tot anderen vonden niet de gehele dag plaats. Ondertussen schreef ik rapporten, deed boodschappen, liep ik hard of keek ik televisie zonder dat allemaal exact te plannen en mij daar op een of andere manier in mijn geest druk om te maken. Mijn handelingen vonden onbewust plaats zonder te verlangen naar de oorsprong. Het dagelijks leven gebeurde veel meer vanzelf zonder dat ik besefte wat het in gang had gezet of had gestopt.

* uit: Ramana Upanishad, samengesteld en vertaald door P. Renard, uitg. Servire, 1999, ISBN 90 7668 101 5, pag.145.